Ankara Yumurta Dondurma 

    Kadınlar gebeliğin yaşanmadığı her ay, adet kanaması olarak tabir ettiğimiz olayla birlikte döllenmemiş olan yumurtalarını kaybederler. Dişi bir insan bebeği, doğduğunda yaklaşık 1.5 milyon ila 2 milyon arasında yumurta hücresine sahiptir. Birey ergenliğe girene kadar bu sayıda büyük bir azalma görülür. İlk âdet kanamasının başladığı yaşlarda bu sayı hemen hemen 300 bin ila 400 bin arasındadır. Daha sonra ise her ay binlerce yumurta döllenebilmek için birbirleriyle yarış içine girerler. Bu yumurta hücrelerinden yalnızca bir veya iki tanesi yumurtlama sürecine girebilir. Geriye kalan bin kadar yumurta ise kaybedilir. Bu süreç her ay tekrarlanır ve bireyin yumurta rezervleri yavaşça azalır. Bu rezervler bittiğinde menopoz ismiyle bildiğimiz sürece girerler. Yumurta rezervleri her kadında farklı olabileceği için menopoza girme zamanları da değişebilmektedir.

    Ankara yumurta dondurma işlemi; oosit adı verilen olgun yumurta hücrelerinin kadın bedeninden alınması ve laboratuvar ortamında dondurularak saklanmasıdır. Daha sonra bu yumurta hücreleri, tüp bebek tedavisi gibi işlemler sırasında kullanılabilirler.

    Yumurta Dondurma Nedir?

    Yumurta dondurma işlemi, kadın bedeninden alınan olgunlaşmış yumurtaların laboratuvar ekipmanıyla dondurulup özel koşullarda saklanmasıdır. İstenilen olgunluğa ulaşan yumurtalar özel yöntemlerle toplanır. Daha sonra ise biyolojik yapısı bozulmayacak şekilde dondurulurlar. Bu dondurma işlemi ile saklanan yumurta hücreleri, çiftlerin istediği zaman çözülüp tüp bebek tedavisi gibi işlemler sırasında kullanılabilirler. Her yıl binlerce çift bu yöntem sayesinde azalan yumurtalarını güvence altına almaktadır. Bu yumurtalar daha sonra, yine her yıl binlerce çiftin tercih ettiği tüp bebek tedavisi ile döllenmiş bir şekilde rahme yerleştirilmektedir.

    Yumurta Dondurma Neden Yapılır?

    Dişi insan bebekleri, doğduklarında 1.5 milyon ila 2 milyon arasında bir yumurta rezervine sahiplerdir. Bireyler ergenliğe girene kadar bu rezervin büyük bir miktarı kaybedilir. İlk âdet kanamasının yaşandığı sıralarda yumurta sayısı ortalama olarak 350 bin civarındadır. Bu sayı, kişiden kişiye değişebilmekle birlikte her ay yüzlerce yumurtanın kaybı ile azalmaktadır. Genetik sebeplerden veya bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler sebebiyle yumurta rezervlerinde kayıp yaşayabilecek kadınlar, yumurtalarının toplanarak özel koşullarda muhafaza edilmesini talep edebilirler. Yumurta dondurma işlemi, bu tarz rahatsızlıkları olan kadınların daha sonra çocuk sahibi olabilmeleri için yapılmaktadır.

    Yumurta Dondurma Hangi Durumlarda Yapılır?

    Yumurta dondurma işlemi genel olarak, yumurta rezervlerinin tehlikeye girebileceği durumlardan önce yapılmaktadır. Bu durumların arasında kişinin genetiği ile alakalı doğal süreçler olabildiği gibi radyasyon tedavisi gibi süreçler de bulunmaktadır. Yumurtalık dondurma işlemi; kanser tedavisinden veya ciddi cerrahi operasyonlardan önce yapılabildiği gibi erken menopoz riski taşıyan kadınlar tarafından da talep edilebilir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için 3 uzman hekimden oluşan bir sağlık kurulunun onayı gerekmektedir. Genel olarak kimlerin, hangi durumlarda yumurta dondurma işlemi yaptırabileceği sağlık bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Sağlık bakanlığının yönetmeliklerine göre;

    • Kemoterapi görecek olan kanser hastaları, tedavi sürecine başlamadan önce,
    • Üreme fonksiyonunda görev alan organların cerrahi operasyon ile alınacağı durumlarda,
    • Genetik olarak erken menopoz riski taşıyan ve bunun testlerle kanıtlanabildiği durumlarda,
    • Ve son düzenlemeler ile yumurtalık rezervlerinde ciddi bir azlık bulunan, bugüne kadar gebelik yaşamamış evli veya bekar kadınların talep ettikleri durumlarda yumurta dondurma işlemi yapılabilmektedir.

    Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır?

    Üç uzman hekimden oluşan bir kurul raporu ile işlemin yasal dayanağı oluştuktan sonra hasta için bir tedavi takvimi hazırlanır. Doktor muayenesi sonrasında belirlenen bu takvim, hastaya yapılan testler ve hasta öyküsü ışığında doktorlar tarafından özenle hazırlanır. Tüm süreç hemen hemen 15 gün sürmektedir. Sürecin ilk aşaması, çeşitli hormonlar ve ilaçlar yardımıyla yumurtalıkların uyarılmasıdır. Bu sayede bireyin üreteceği yumurtaların yeterince olgun, gelişmiş ve kaliteli olduğundan emin olunur. Bu ilaçlara genellikle âdet döneminin ilk üç gününde başlanır ve on gün boyunca bireyin yumurta gelişimi düzenli doktor kontrolü ile izlenir. Bu kontrollerde elde edilen bilgilere göre bireye verilen hormonlarda doz değişikliği yapılabilmektedir. Yumurtaların yeterince geliştiğinden emin olunduğunda HCG iğnesi olarak tabir edilen yumurta çatlatma iğnesi yapılır. İşlemin diğer aşaması bu iğneden 34 ila 36 saat sonra yapılmaktadır. Bu aşamaya yumurta toplama işlemi denilmektedir.

    Bu işlem genellikle transvajinal ultrason yöntemiyle yapılmaktadır. İşleme başlanmadan önce steril ameliyat koşulları sağlanır. Hasta anestezi altında olduğu için işlemin hiçbir aşamasını hissetmez. Dikkatlice temizlenen vajene steril bir ultrason probu yerleştirilir. Bu prob sayesinde yumurtalıkların gözlenmesi ve içinde yumurta hücrelerinin bulunduğu sıvının tahliye edilmesi mümkün hale gelir. Yumurta toplama işlemi süresi, toplanacak olan yumurtaların sayısına göre değişebilmekle birlikte hemen hemen yarım saattir.

    Yumurta toplama işleminden elde edilen yumurtalar derhal laboratuvara iletilir. Burada yumurtalar temizlenir, olgunlukları ve kaliteleri kontrol edilir. Daha sonra ise özel yöntemler kullanılarak biyolojik fonksiyonlarını kaybetmeden dondurulurlar. Dondurulan yumurta hücreleri sıvı nitrojen tankı diye tabir edilen soğuk ortamda dikkatle muhafaza edilirler.

    Dondurulan yumurtalar, her yıl hastadan alınan onayla birlikte 5 yıl boyunca saklanmaktadır. Yumurtalarının daha uzun süre muhafaza edilmesini isteyen kadınlar Sağlık Bakanlığı’na başvurarak bu süreyi uzatabilmektedir. Yumurta hücreleri, saklanma süreçleri boyunca hastanın isteğine göre çözülebilir ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerle döllenerek anne adayının rahmine yerleştirilebilir.

    Ankara Yumurta Dondurma Fiyatları 2024

    Yumurta dondurma işlemi; birçok durumda tercih edilebilen ve yumurtalık rezervleri riskli olan kadınların ilerde çocuk sahibi olabilmelerine olanak sağlayan, oldukça bilimsel bir yöntemdir. Yumurta dondurma işleminin işleyiş süreci, toplanacak yumurta sayısına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bu yüzden yumurta dondurma fiyatları da işlemden işleme değişebilir. Yumurta dondurma işlemi fiyatları ve diğer konularda bilgi almak için kliniğimizi arayabilir; Doç. Dr. Bora Coşkun ve Doç. Dr. Buğra Coşkun gibi alanında uzman isimlerden randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi