Ankara Dört Boyutlu Ultrason

    Yüksek frekansa sahip ses dalgalarıyla vücut içinde yer alan organların izlenmesi işlemine ultrason denir. Ses dalgaları kullanılarak görüntüleme yapıldığı için zararsız kategorisinde değerlendirilir ve bu sebeple gebelerde ve çocuklarda rahatça kullanılabilir. Gebeliklerin takibinde genellikle 2 boyutlu ultrason ya da 4 boyutlu ultrasonografi ile görüntüleme yapılmaktadır. Dört boyutlu ultrason, teknolojinin geldiği son noktadır. Ebeveynler bu sayede bebeklerinin dış görüntüsünü ve hareketlerini net bir şekilde gözlemleyebilirler. Bu deneyim sayesinde bebeklerinin ağzını, burnunu, kulaklarını, hareketlerini, esnemesini, parmağını emmesini hatta kime daha çok benzediğini görebilirler.

    Yazımızın devamında “dört boyutlu ultrason nedir?”, “dört boyutlu ultrasonun klasik ultrason yönteminden farkı nedir?” ve “dört boyutlu ultrason ve ayrıntılı ultrason aynı şey mi?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ankara dört boyutlu ultrason için kliniğimizle iletişime geçebilir; BB Clinic doktorlarımız Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Dört Boyutlu Ultrason Nedir?

    Ultrason sayesinde anne karnındaki bebek ses dalgaları yardımıyla görüntülenebilmektedir. Böylece hekim, bebeğin anne karnındaki gelişimini ve bebek için hayatı önem taşıyan amniyon sıvısını gözetim altında tutabilir. Yapılan bu kontrollerin hepsi doğumun sorunsuz ilerlemesi için çok önemlidir.

    1970 yıllarının başında kullanılmaya başlayan ultrason, günümüzde de gebelik takibinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ultrason yönteminde insan kulağının duyamayacağı frekansta bir ses dalgası prob (transducer) aracılığıyla dokuya yollanır. Farklı yoğunluklardaki dokularda titreşen ses dalgaları bir monitöre görüntü olarak yansıtılır. Teknolojinin gelişmesiyle dört boyutlu renkli ultrason adı verilen cihaz kullanılmaya başlanmıştır. Bu cihazlarda bebeklerin görüntüsü gerçeğe en yakın olarak elde edilip ekrana yansımaktadır.

    Aileler için bebeklerini ilk gördükleri an çok önemlidir. Ancak siyah-beyaz 2 boyutlu görüntülerle pek bir şey anlaşılmadığı için ebeveyn adayları hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bir şey anlaşılmamasının sebebi ise 2 boyutlu röntgenlerde bebeğin görüntüsünden sadece bir kesit alınması ve iç organlarının da görünüyor olmasıdır. 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrasonlar da ise bebeğin iç organlar yerine, cildi görülebilir. Ekranda bebeğin ağız, burnu, esnemesi, dilini çıkarması, parmağını emmesi gibi birçok görüntü elde edilebilir.

    Üç boyutlu ultrasonlar bebeğin üç boyutlu görüntüsünü elde eder. Dört boyutlu ultrason ise hem üç boyutlu görüntü elde eder hem de bebeğin hareketlerini gerçek zamanlı olarak bir film efekti ile ekrana yansıtır. Bu sayede aileler bebeklerini ilk kez canlı bir şekilde görmüş olurlar.

    Dört Boyutlu Ultrasonun Klasik Ultrason Yönteminden Farkı Nedir?

    Dört boyutlu ultrason ile klasik ultrasonun farkı pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Dört boyutlu ultrason, teknoloji sayesinde yüksek kalitede bir görüntü alarak bebeğin tüm organları ve hareketleri eş zamanlı olarak görüntülemektedir. Klasik ultrasonlarda görüntü tek yönlüdür ve bebeğin iç organlarını da gösterir. Bebeğin takibinde, dört boyutlu ultrason ile birlikte 2 boyutlu ultrason da kullanılmaktadır. Bebeğin iç organlarının en iyi görüntülendiği yöntem 2 boyutlu ultrason yöntemidir. Bebeğin iç organlarının kontrolünde 2 boyutlu ultrasondan yararlanılır. 4 boyutlu ultrason genellikle 2 boyutlu ultrasonun tamamlayıcısı olarak kabul edilir ve kullanılır.

    Dört Boyutlu Ultrason ve Ayrıntılı Ultrason Aynı Şey Mi?

    Dört boyutlu ultrason ve ayrıntılı ultrason aynı cihazla yapılmaktadır. Fakat aynı cihaz kullanılmasına rağmen farklı yöntemler uygulanmaktadır. Ayrıntılı ultrason yönteminde bebek tepeden tırnağa detaylı bir biçimde incelenirken, dört boyutlu ultrasonda bebeğin dış görünüşü ve hareketleri net bir şekilde ekrana yansıtılır.

    Dört Boyutlu Ultrason Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Tercih Edilmelidir?

    Dört boyutlu ultrasonun çalışma sisteminin diğer ultrasonlardan biraz daha farklı olduğu söylenebilir. Her istenildiğinde dört boyutlu ultrason cihazının kullanılması mümkün değildir. Bebeğin görüntüsünün net olabilmesi için bebeğin sıvısının yeterli miktarda olması gereklidir. Bu sıvı 11-14. haftalarda yeterli miktara geldiği için ancak bu haftalardan sonra kullanılabileceği anlamına gelir. 11-13 ve 18-22.haftalarda yapılan kontrollere ek olarak dört boyutlu ultrason kullanılabilir.

    Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebek büyüdüğü için dört boyutlu ultrason kullanılamayabilir. Çünkü bebeğin vücudunun tamamı görüntülenemeyebilir. Bu yüzden kısım kısım kontrol edilir. Ultrasonda en iyi görüntünün alındığı dönem ise hamileliğin 26. ve 30. haftalar arasıdır. 26. haftadan önce bebeğin cilt altı yağ dokusu tam gelişmediği için net bir görüntü alınması zordur.  30. haftadan sonra ise bebek büyüyüp yeri daraldığı ve pelvise doğru indiği için görüntü net alınamamaktadır.

    Dört boyutlu ultrasonda elde edilen görüntünün iyi olması için bebeğin yüz kısmının dışa dönük olması, bebeğin yüzü ile rahim duvarı arasında yeterli miktarda sıvı bulunması ve bebeğin yüzünün önünde eller, ayaklar ya da kordon olmaması gerekmektedir. Yani bebeğin yüzü açık olmalıdır ki görüntü net alınabilsin. Bu şartların hepsi aynı anda sağlanamadığı zamanlarda dört boyutlu ultrason net bir görüntü verememektedir. Farklı bir zamanda bebeğin yüzü açıkken tekrar ultrasona girmek gerekebilir.

    Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?

    Dört boyutlu ultrason, önceden hazırlık gerektiren bir uygulama değildir. Anne uzanır ve karnına jel sürülür. Prob denilen cihazla bebeğe gönderilen ses dalgaları, bebekten proba geri yansır ve bebeğin görüntüleri bilgisayara aktarılarak ekranda görüntü olarak yansır. Bu ses dalgaları zararlı ses dalgaları değildir, bebeğe zarar vermez. Görüntü kalitesini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar hem bebeğin konumu yahut bebeğin sıvı miktarı olabildiği gibi hem de annenin karnındaki yağ oranı da olabilir.

    Dört Boyutlu Ultrason Fiyatı Ankara 2024

    Dört boyutlu ultrason için uzmanlık gerekmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanın başvurmanız gerekmektedir. Dört boyutlu ultrason için Ankara’da fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir. Ankara dört boyutlu ultrason için kliniğimizle iletişime geçebilir; BB Clinic doktorlarımız Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi