Kürtaj Ankara

    Kürtaj Ankara, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kullanılan bir uygulamadır. Kadınlar, dünyada sadece 52 ülkede herhangi bir sebep belirtmeden kürtaj Ankara olma hakkına sahiptir. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunmaktadır. Avrupa Parlementosu’nun 2021 yılında aldığı kararla birlikte kürtaj uygulamasına erişim, insan hakları kapsamına alınmıştır.

    Gebe kalan kadınlar, bazı durumlarda hamileliklerinin sonlandırılmasını talep edebilirler. Bu durumlar arasında; doğum sırasında kadının yaşayabileceği sağlık sorunları, bebeğin bazı genetik hastalıklarla dünyaya gelecek olması yer alabilir. Ayrıca kadınlar, 10 haftaya kadar olan gebeliklerini herhangi bir neden belirtmeden de sonlandırmak isteyebilirler. Bu durumda kadın evli ise eşinin rızası da talep edilmektedir aksi takdirde işlemi uygulayan klinik yasal sıkıntılar yaşayabilmektedir.

    Kürtajın tıbbi bir uygulama olduğu ve ancak doktorlar tarafından uygulanabileceği unutulmamalıdır. Uzman olmayan kişiler tarafından, merdiven altı koşullarda gerçekleştirilen kürtaj uygulamaları; rahme ve diğer üreme sistemi organlarına ciddi hasarlar verebilir. Hatta bazı durumlarda işlem, kişinin ölümüyle bile sonuçlanabilir. Kürtaj izni olan ve uygulama için ideal koşulları sağlayabilecek kliniklerde ise bu işlem; modern cihazlar yardımı ile sıkıntısız bir şekilde yapılmaktadır. Kürtaj uygulaması hakkında detaylı bilgi için Ankara’da bulunan BB Clinic’i arayabilir, uzman doktorlarımızdan randevu alabilirsiniz. 

    Kürtaj Nedir?

    Kürtaj, çoğu zaman gebeliğin sonlandırılması için kullanılan bir uygulama olsa da ‘düşük yapma’ durumlarında rahmin temizlenmesi için de tercih edilebilmektedir. Kürtaj uygulaması genel olarak 3 amaç için yapılır ve birçok şekilde gerçekleştirilebilir.

    • Dilatasyon kürtaj, halk arasında kürtaj deyince akıllara gelen uygulamadır. Gebeliğin sonlandırılması amacı ile yapılır. Farklı şekillerde de gerçekleşebilmektedir.
    • Revizyon kürtaj, ‘’düşük yapma’’ durumlarında rahmin dokulardan temizlenmesi amacıyla yapılmaktadır.
    • Probe kürtaj, rahimde var olan hastalıkların araştırılabilmesi için rahimden doku örneği almak amacıyla yapılır.

    Vakumlu Kürtaj Nedir?

    Vakumlu kürtaj, gebeliğin sonlandırılması veya sonlanan gebelikten arta kalan parçaların tamamen tahliye edilmesi için kullanılan son derece modern ve hızlı bir tekniktir. Bu kürtaj tekniği genel veya lokal anestezi altında sergilenebilir. Hasta anestezi altına alındıktan sonra bir vakum yardımıyla rahminde negatif basınç oluşturulur. Negatif basınç, embriyonun ve diğer parçaların hızlı bir şekilde alınması için kullanılır.

    Kürtaj Yasal Mı?

    Kürtaj ülkemizde yasal bir uygulama olmakla birlikte bazı sınırlandırmalara tâbidir. İsteğe bağlı gerçekleştirilen kürtaj işlemleri ancak gebeliğin ilk 10 haftasında uygulanabilmektedir. Kürtaj yaptıracak birey evli ise işlem için eşinin onayı da istenir. Herhangi bir sağlık riskinin olmadığı durumlarda, gebeliğin 10. haftasından sonra bu işlem yapılamaz. Kürtaj yaptıracak olan birey 18 yaşından büyük olmalıdır, kişinin reşit olmadığı durumlarda ailesinden veya yasal vasisinden izin alınması gerekmektedir. Kürtaj işlemi ancak kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılabilir, izni olmayan kişilerin bu işlemi gerçekleştirmesi suçtur.

    Kürtaj Kimlere Yapılabilir?

    İsteğe bağlı gerçekleşen kürtaj, gebeliğin ilk 10 haftasında reşit olan herkese uygulanabilir. Kürtaj yaptırmayı isteyen kişi evli ise yasalara göre eşinin rızasının alınması zorunludur. 18 yaşından küçük olan bireyler evli bile olsalar kürtaj olmadan önce ailelerinden izin almaları gerekmektedir. 15 yaşından küçük olan bireylerde ise aile izni olsa bile kürtaj uygulaması gerçekleştirilmez. Bu durum öncelikle yasal mercilere bildirilmelidir.

    Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılabilir?

    Kürtaj yaptırma sebebi herhangi bir sağlık sorunuyla ilgili değil yani tamamen kişinin isteğine bağlı ise gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj yapılabilmektedir. Kürtaj yaptırma sebebi bir sağlık sorunuyla ilgili ise 10. haftadan sonra da kürtaj yapılabilir. Detaylı bir muayenenin ardından bu süreç doktorlar tarafından özenle hazırlanır. Kürtaj uygulaması genellikle 6. haftadan erken yapılmaz. Embriyonun gelişimine göre kürtajın; 5. ila 6. haftadan erken yapıldığı durumlarda ağır kanama veya gebeliğin devam etmesi gibi istenmeyen durumlar görülebilmektedir. O yüzden kürtajın yapılması için en uygun zaman genellikle 6. hafta civarındadır. Yine de bu zaman hastadan hastaya değişebilmektedir, muayenenin ardından doktorunuz size en uygun zamanı belirleyecektir.

    Kürtaj Çeşitleri Nelerdir?

    Dilatasyon yani gebeliğin sonlandırılması için yapılan kürtaj işlemi günümüzde iki şekilde gerçekleşmektedir. Medikal yani ilaçlı kürtaj yöntemi ve cerrahi kürtaj yöntemi olarak bilinen bu yöntemler gebeliğin sonlandırılması için kullanılır. Kürtaj için bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı hasta isteğine, yasal prosedürlere ve doktor tavsiyesine göre değişebilmektedir. Doktorlar, bireylerin taleplerini de göz önünde tutarak onlar için en uygun yöntemi belirleyeceklerdir. Kürtaj çeşitleri hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi arayabilir, alanında uzman doktlarımızdan randevu alabilirsiniz.

    Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Dilatasyon kürtajı, tercih edilen yönteme göre farklı şekillerde yapılmaktadır.

    İlaçlı Kürtaj Nasıl Yapılır?

     İlaçla kürtaj yöntemi, halk arasında düşük hapıyla kürtaj veya ilaç ile bebek düşürme gibi isimlerle bilinmektedir. Gebeliğin erken döneminde kullanılan bu yöntemde, hastaya sırasıyla iki farklı ilaç verilmektedir. Bu ilaçlardan ilki progesteron isimli hormonu baskılayarak rahim duvarının incelmesine ve gebeliğin son bulmasına sebep olmaktadır. İkinci ilaç ise rahimde kasılmalara sebebiyet vererek kalıntıların kanama şeklinde vücuttan atılmasını sağlar. Bu ilaçlar doktor bilgisi dahilinde kullanılması gereken, beden üzerine önemli etkileri olan ilaçlardır. Doktor tarafından kişiye uygunluğu ve doz ayarlaması özenle yapılmaktadır.

    Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Kadınlar tarafından en sık tercih edilen kürtaj yöntemlerinden biridir. Özel aletler sayesinde rahim ağzı genişletilir. Daha sonra ise, bu işlem için özel olarak kullanılan bir vakum yardımıyla rahimde negatif basınç oluşturulur. Bu sayede içerideki embriyo da dahil tüm kalıntılar tahliye edilmektedir. Bu işlem sırasında hasta genel veya lokal anestezi altında olduğu için hiçbir şey hissetmez. Genellikle 10 dakika içinde tüm işlem son bulmaktadır. Hasta yarım saat kadar dinlendikten sonra taburcu edilebilir. Taburcu edilmeden önce ultrason yardımıyla rahimde kalıntı olmadığından da emin olunmaktadır.

    Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci

    Kürtaj işlemi sonrasında doktorunuz, gerçekleştirilen işlemin kapsamına göre size en doğru tavsiyeleri verecektir. İyileşme sürecinin hızlı ve sağlıklı olabilmesi için bu tavsiyelere uymanız çok önemlidir. Bu tavsiyelerin kapsamı ve süresi yapılan işleme göre değişiklik gösterebilse de;

    • 2 hafta kadar cinsel ilişkide bulunmamak,
    • Bir süre denize veya havuza girmemek,
    • Enfeksiyon riskine karşı kişisel temizliğe özen göstermek,
    • İşlem sonrasında kontrol muayenelerini aksatmamak şeklinde örneklendirilebilirler.

    Ankara Kürtaj Fiyatları 2024

    Kürtaj, çeşidine ve yöntemine göre farklı şekillerde gerçekleşen bir uygulamadır. Bu yöntemlerden hastaya en uygun olanı, hastanın talepleri ve doktorun yaptığı muayeneler sonucu özenle seçilir. Kürtaj işlemi her hastaya özel bir şekilde planlandığı için fiyatları değişebilmektedir. Ankara kürtaj fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi arayabilir; Doç. Dr. Bora Coşkun ve Doç. Dr. Buğra Coşkun gibi uzman isimlerden randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi