Ankara Sezaryen Doğum

    Sezaryen doğum, karında ve rahimde kesi oluşturularak yapılan bir ameliyatla bebeğin dışarı alındığı doğum şeklidir. Doğumun şekli, doğum öncesinde yapılan muayene ve tetkikler ile belirlenir. Doğal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayan bütün hamilelere sezaryen doğum yaptırılır. Sezaryen doğum, annenin isteğine bağlı olarak yapılabildiği gibi doğuma bağlı komplikasyonların gelişebileceği, normal doğumun risk barındırdığı veya daha önce sezaryen doğum yapmış annelerde de uygulanır.

    Yazımızın devamında “sezaryen doğum nedir?”, “sezaryen doğum ne zaman gerekli olur?” ve “sezaryen doğumun avantajları nedir?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ankara sezaryen doğum hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; BB Clinic doktorlarımız Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Sezaryen Doğum Nedir?

    Sezaryen doğum, anne karnına yapılan bir kesi ile bebeğin rahimden alınması işlemine verilen isimdir. Anestezi altında yapılan bu ameliyat, ağrılı bir işlem değildir. Doğumun şekli, doğum öncesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız tarafından bilgi verilerek belirlenebilir. Ülkemizde doğumların %50’si sezaryen doğum ile yapılmaktadır. Normal doğumun tehlikeli olduğu durumlarda sezaryen doğum zorunlu olabilir, bundan dolayı normal doğum olarak planlanan doğumlarda dahi anne adayı sezaryen doğumla ilgili bilgi edinmelidir.

    Sezaryen Doğum Ne Zaman Gerekli Olur?

    Sezaryen uygulamasının yapılması bazen zorunlu olabilir. Normal doğum olarak planlanan doğumlarda bazen anne ve bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir ve böyle durumlarda anne adayı sezaryen doğuma alınabilir.

    Plasentadan Kaynaklı Sezaryen Nedenleri

    • Bebeğin sağlık durumuyla ilgili problemler: Doğum öncesinde ve doğum esnasında saptanan bebeğin sağlık durumuyla ilgili sıkıntılı durumları içerir.
    • Bebeğin doğum yoluna giriş şekli: Normal doğumlarda ön taraftan ilk olarak bebeğin başı gelir. Makat, ayak veya kolu önde gelirse (ters doğum) normal doğum gerçekleşemeyebilir.
    • Bebeğin 4 kg’dan büyük olması.
    • Bebeğin eşinin doğum yolunu kapaması.
    • Plasentanın rahimden erken ayrılarak kanamaya sebep olması.

    Anneden Kaynaklı Sezaryen Nedenleri

    • Daha önce rahimle ilgili olan sezaryen yahut miyom gibi ameliyat geçirenler,
    • Kalça kemiklerinin doğuma elverişli olmaması veya çok dar olması (Doğuştan gelen kalça çıkığı problemleri, pelvik kemik kırıkları, deforme olmuş pelvis vb.),
    • Doğum yolunda bebeğin çıkışını engelleyen miyomlar olması,
    • Genital bölgede aktif uçuk enfeksiyonu veya siğillerin olması,
    • Anneye ait bazı sistemik hastalıklardır.

    Doğum Sırasında Saptanan Sezaryen Nedenleri

    • Normal doğumun gerçekleşememesi ya da doğum süresinin çok fazla uzaması,
    • Doğum sırasında saptanan bebek sıkıntı belirtileridir.

    Yukarıda sayılan nedenler genel anlamda doğumun sezaryen yöntemiyle gerçekleşmesini gerektirecek hayati durumlardır. Bu problemlerin varlığı durumunda sezaryen yapılması gereklidir.

    Sezaryen Doğumun Avantajları Nedir?

    • Doğumun zamanı planlı ve bellidir. Bundan dolayı bebekle ilgili planlar daha net olarak yapılabilir.
    • Sezaryen doğum sayesinde doğum süresi kısalır. Böylelikle doğum sırasında ortaya çıkabilecek bütün risk faktörleri ortadan kaldırılmış olur.
    • Anne sezaryen doğum sırasında tamamen uyutulacağı veya lokal anestezi altında olacağı için doğumda herhangi bir ağrı hissetmez.
    •  Rahim bölgesinde deformasyonlar meydana gelmez.
    • Gün aşımı olarak da ifade edilen doğumun gecikmesi durumu engellenmiş olur.
    • Planlı olduğu için doğumu takip eden doktorun doğumda hazır bulunacağından emin olunur.
    • Daha rahat ve kontrollü bir atmosfer vardır. Doğumun ne kadar süreceği ortalama olarak bilinir.
    • Doğum kanalının ve vajinanın yaralanması riski çok düşüktür.

    Sezaryen Doğumun Dezavantajları Nedir?

    Sezaryen doğumun avantajları olduğu kadar riskleri de mevcuttur. Bu işlem, cerrahi bir doğum yöntemi olduğu için ameliyat sırasında türlü komplikasyonlar gelişebilir, organ yaralanmaları olabilir, enfeksiyon kapma riski ya da sezaryen bölgesinde fıtık oluşumu gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.

    • Karın içi organlarının (mesane, idrar kanalı, bağırsaklar) yaralanma riski, normal doğuma oranla daha yüksektir.
    • Annenin genel anestezi aldıysa eğer ayılma süresi olduğu için annenin bebekle ilk teması gecikmektedir.
    • Bir ameliyat olduğu için iyileşme normal doğuma göre daha uzun sürer.
    • Rahmin kesilmesi, rahmi sonraki gebelikler için zayıflatacaktır. Bundan dolayı yırtılma ve kanama riski artacaktır.
    • 2 kereden fazla sezaryen doğumu yapılması durumunda plasenta rahim kasları içine yerleşebilir ve ciddi kanama riski oluşturabilir. Böyle durumlarda rahim alınabilir.
    • Bebeğin yaralanması riski sezaryende de vardır.
    • Sezaryen sonrasında bebekte görülebilen solunum sıkıntıları normal doğum ile karşılaştırıldığında daha fazladır.
    • Dikiş yerinde enfeksiyon normal doğuma oranla daha sıktır.

    Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

    Sezaryen doğum, planlı olabileceği gibi acil durumlardan dolayı da yapılabilir. Planlı sezaryen, genellikle gebeliğin 39. haftasında yapılır.

    Sezaryen doğum öncesinde, annenin anesteziye uygunluğu değerlendirilir. Öncelikle anneye belirli kan tahlilleri yapılarak annenin kan grubu ve hemoglobin durumu öğrenilir. Bu testler sayesinde sezaryen doğum esnasında olası komplikasyonlara karşı hazırlıklı olunmuş olur.

    Sezaryen ameliyatı öncesinde annenin karnı temizlenir. Anneye damar yolu açılır ve ameliyat için gerekli olan ilaçlar vücuda buradan verilir. Ameliyat sırasında annenin mesanesinin boşaltılması için sonda takılır. Sezaryen doğumda anneye genellikle epidural anestezi verilir. Bu tür anestezide anestezik ilaçlar, belin arka kısmından girilerek omuriliği saran zarın boşluğuna verilerek belden aşağısının uyuşması sağlanır. Bu anesteziyle anne doğum esnasında ağrı ya da acı hissetmez. Anestezi etki ettikten sonra pubik bölgesi üstüne bir kesi atılır. Karına atılan bu kesi sayesinde rahim ortaya çıkmış olur. Rahmin kesilmesiyle içerideki bebek dışarı çıkarılır. Böylece bebek dünyaya gelmiş olur.

    Bebek doğduktan sonra ağzı ve burnu temizlenerek nefes alması sağlanır, göbek bağı kesilir. Bebeğin yaşamsal bulgularının kontrolleri yapılırken annedeki kesi yerleri dikilir. Sağlık kontrolünden geçirilen bebek daha sonra annesine verilir.

    Sezaryen Ne Kadar Sürer?

    Sezaryen doğum, normal şartlarda 40-50 dakika sürer. Doğum sonrasında anne ve bebeğin birkaç gün kadar hastanede kalması gerekebilir. Doğum sonrası anestezi etkisinin kaybolmasıyla annenin ağrılarında artış görülebilir. Bundan dolayı doğum sonrası anneye güçlü ağrı kesiciler verilir. Anneye doğumdan sonra oluşabilecek pıhtı sorunu ve kabızlık için bol su içip hareket etmesi önerilir.

    Sezaryen Sonrası Neler Yapmalıyım?

    Sezaryen doğum cerrahi bir operasyondur, bu nedenle iyileşme süreci normal vajinal doğuma göre faklıdır. Alt karın bölgesindeki ağrı hastayı birkaç gün zorlayabilir. Ayağa kalkmakta ve hareketlerinde belli bir kısıtlama getirebilir.

    Anne, dikişlerini koruyan medikal ilaçlar kullanarak 24 saat sonra bunları olmadan ise 3 gün sonra ayakta duş alabilir. Yaklaşık 1 hafta sonra günlük hayata dönüp bundan sonraki günlerde araç kullanmaya başlayabilir. Anne 6 hafta sonra ise cinsel perhizi bırakabilir.

    Sezaryen Doğum Ankara Fiyat

    Sezaryen doğumun fiyatı değişiklik gösterebilmektedir. Ankara sezaryen doğum için kliniğimizle iletişime geçebilir; BB Clinic doktorlarımız Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi