Ankara Doğal Doğum (Normal Doğum)

    Doğal doğum aslında doğumun kendisidir. Doğum, anne karnında gelişimini tamamlamış bebeğin dünyaya gelme çabasıdır. Hastalık ya da patoloji değildir. Doğum, aksi bir durum olmadığı sürece müdahalesiz, kendi kendine başlayan ve vücudun kendi seyrinde tamamlanan bir durumdur.  Anne ve bebek doğumda neler yapacağını içgüdüsel olarak bilir ve bir uyum içinde hareket ederek süreç başlar.

    Yazımızın devamında normal doğumla ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Ankara normal doğum tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; BB Clinic doktorlarımız Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Doğal Doğum Nedir?

    Doğal doğum, gebelik sürecinin tamamen doğal bir şekilde ilerlemesi ve doğumun ek bir müdahaleye ihtiyaç duyulmadan, olağan seyrinde gerçekleşmesi durumudur. Dolayısıyla doğal doğum bir hastalık veya problem olarak görülmez. Gebeliğin son haftalarına girildiğinde kendiliğinden başlayan doğum, kendi kendine tamamlanır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından en çok tercih edilen doğum şekli, doğal olandır. Doğal doğum için anne adayının sağlığının yerinde olması gerekir. Bu durum bebek için de geçerlidir. Doğal bir doğum için hem anne adayının hem de bebeğin belli şartlara uygun olması gereklidir. Şartların sağlanması durumunda bebeğin dünyaya gelmesi hormonların da yardımıyla doğal bir şekilde gerçekleşir. Normal doğum, bebek ile anne arasındaki bağı sağlamlaştırırken bir yandan da doğum yolundaki maddelere temas eden bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

    Normal doğum nasıl yapılır?

    Normal doğum 3 evreden oluşmaktadır.

    Birinci evre, doğum sancılarının 8 ile 10 dakika arayla düzenli bir şekilde gelmesiyle başlar.  Doğumun en uzun süren evresidir. 14 ile 18 saat arası süren bu evrede rahim ağzı ortalama 9-10 cm kadar açılmaktadır. Bu evrede sizi rahatlatmak adına hafif bir yürüyüş yapabilir, ılık bir duş alabilir, rahatlatıcı müzikler dinleyebilir ya da doğum eğitimlerinde öğretilen nefes egzersizlerini yapabilirsiniz. Rahim ağzı, yaklaşık 6-7 cm açıldığında bebeğin başı doğum kanalı girişine baskı yaparak su kesesi açılmasına sebep olur. Su kesesi açıldıktan sonra rahimdeki gerginlik azalır ve ağrıların şiddeti biraz sakinler ancak sonra tekrar artar. Bu safhada annenin kasılmaları ve bebeğin kalp atışları düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.

    İkinci evre, rahim ağzı tam açıldığında doğum başlamış kabul edilir. Sancılar artmış ve en üst seviyeye ulaşmıştır. Sancılar 2-3 dakika arayla gelip 60-70 saniye kadar devam eder. Bu evrede anne adayında ağrılarla birlikte ıkınma hissi de başlar.  İlk çocuğunu doğurmakta olan kadınlar için bu evre ortalama 1 saat, ikinci ya da üçüncü çocuğunu doğurmakta olanlarda ise yaklaşık yarım saat sürmektedir. Bu sürenin uzamaması gerekmektedir çünkü bu bebeğin sağlığı bakımından önemlidir. Bu nedenle bebek kalp atışları sık sık kontrol edilmelidir. Bebeğin doğumu bu evrede sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.

    Üçüncü ve son evrede, anne adayının sancıları sonlamış ve rahatlamıştır. Anne bebeğini kucağına almıştır. Doğum tamamlanmış gibi görünse de tüm süreç henüz tamamlanmamıştır. Bebeğin anne ile bütün bağlantısını sağlayan plasenta henüz anneden ayrılmamıştır. İlk olarak bebeğin eşi olarak bildiğimiz plasentanın rahimden ayrılma zamanının geldiği anlaşılınca, rahme uygulanan çeşitli masaj tekniklerinin desteğiyle plasenta çıkartılır. Bu evre yarım saati geçmeyen bir evredir. Plasenta çıktıktan sonra vajina ve vajina girişi kontrol edilerek herhangi bir yırtık oluşmuşsa müdahale edilerek dikilir.  Hastanın kanaması olup olmadığı kontrol edilerek doğum tamamlanmış olur.

    Doğal Doğum Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Anne adaylarının bebeklerini doğal doğumla dünyaya getirebilmeleri için kimi koşulların sağlanmasına ihtiyaç vardır. Dolayısıyla doğal doğum için dikkat edilmesi gereken belirli hususlar vardır. Eğer bunlara dikkat edilirse, anne adayında veya bebekte herhangi bir sağlık problemi yoksa, anne adayları bebeklerini doğal doğum yöntemiyle dünyaya getirebilirler. Anne adaylarının dikkat etmesi gereken birkaç faktörü şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Gebelik döneminde hazırlık kurslarına giderek doğum sırasında meydana gelecek durumlar hakkında bilgi sahibi olunması.
    • Anne adayının; nasıl nefes alacağını, bedenini ve psikolojisini doğuma nasıl hazırlayacağını ve rahatlama tekniklerini öğrenmesi.
    • Doğum esnasında bir ebeden destek almak.
    • Doğum için halk arasında söylenen korkutucu ifadeleri umursamayıp hekiminiz dışında yapılan açıklamaları dikkate almamak,
    • Vücudu esneten pilates ve benzer egzersizler yapmak.

    Anne adaylarının normal doğum sırasında rahat olması, sürecin normal bir şey olduğunu kabul etmesi, gevşemesi ve rahatlaması doğumun sağlıklı ilerlemesi açısından çok önemlidir.

    Doğal Doğumun Avantajları Nelerdir?

    1. Kimyasal ağrı kesicilere çok fazla ihtiyaç duyulmaz. Anne ve bebek uyanık ve kendinde olur.
    2. Doğumun birinci evresi birkaç saat kısalır. Doğumun toplam süresi kısalır.
    3. Sancı sırasında yorulma önlendiğinden doğum anı için gerekli olan enerji, uyanıklık ve tazelik sağlanmış olur.
    4. Anne kendi solunumunu kullanıp kısa ve sık nefes alımı yaptığından dolayı annede oluşabilecek ve bebeğe de zararlı olan hiperventilasyon önlenir. Böylece bebeğin kalp hızında oksijen yetersizliği sebebiyle bir problem gelişmez.
    5. Aile bireyleri arasında tensel temas kurularak, bebek ve ebeveynler arasındaki ilişki güçlenir.
    6. Doğum sonrası hızlı iyileşme ve daha kısa süreli hastane yatışı gerektirir.
    7. Doğumdan sonra annenin bebeğini kucağına almasıyla bebeğin ağlaması kesilir, anne ve bebek arasındaki etkileşim güçlenir ve emzirme süreci başlatılmış olur.

    Doğal Doğumun Belirtileri Nelerdir?

    Doğal doğumun birçok belirtisi vardır. Her anne adayında bu belirtilerin hepsi gözlenmeyebilir. Beklenen genel belirtiler ise şöyle sıralanabilir:

    Nişan (kanlı akıntı): Bebeğin anne karnındayken karşılaşabileceği enfeksiyonlardan korunabilmesi amacıyla oluşmuş, rahim ağzında bulunan, mukus yapısında bir tıkaç vardır. Bebeğin aşağı inmesi ve doğumun yaklaşmasıyla bu tıkaç bir miktar kanla birlikte vücuttan atılır. Bu tıkacın vücut dışına çıkması, annenin iç çamaşırında pembe-kahverengi bir leke oluşmasına sebep olur. Halk arasında, bu lekeye nişan denir. Kanlı akıntı doğumdan hemen önce gelebildiği gibi doğumdan birkaç gün önce de görülebilir.

    Düzenli kasılmalar: Bu kasılmalar, doğum başlangıcını belirtir. Fakat anne için bu sancıların gerçek doğum sancıları yoksa yalancı doğum sancıları mı olduğunu anlamak zor olabilir. Bunun için arasındaki farkı anlamak adına pozisyon değiştirebilirsiniz. Eğer sancınız azalmıyorsa veya şiddetli kasılmalar gözleniyorsa bu gerçek doğum sancısıdır.

    Suyun gelmesi: Anne karnındaki bebek, amniyon sıvısı adı verilen sıvı ile dolu bir kesenin içerisinde bulunur. Kese zarının sancılar sonucunda yırtılmasıyla amniyon sıvısı akar. Bu olay, suyun gelmesi olarak adlandırılır. Eğer suyunuz geliyor ise doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

    Sırt ağrısı: Doğumun başlamasıyla birlikte gerilen ve kasılan kaslar sırt kaslarını etkileyebilir. Bu nedenle bazen bazı gebelerde doğum sancısından önce sırt ağrısı gözlenebilir.

    Hafifleme hissi: Bebeğin başının doğum kanalına oturmasıyla annenin göbeği daha aşağıya iner. Aşağıya inen bebeğin akciğerlere yaptığı baskının azalmasıyla annede bir hafifleme hissi yaşanır.

    Sık sık idrara çıkılması: Yine bebeğin aşağıya inmesi sonucu idrar kesesi iyice sıkışacağından annede idrara çıkma isteği artacaktır.

    Enerjik ve mutlu hissetme: Bazı anneler hormonal değişikliklerden dolayı doğumun başlamasına çok az bir süre kala kendilerini daha enerjik ve mutlu hisseder.

    Normal Doğum Ankara Fiyat

    Normal doğum Ankara’nın tedavi fiyatı değişiklik gösterebilir. Ankara normal doğum tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; BB Clinic doktorlarımız Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi