Ankara Bartholin Kisti ve Apsesi Tedavisi

    Bartholin bezleri vajina girişinde yer alan, uyarıldığı zaman mukus benzeri bir salgı salgılayan vajina ve vulva arasındaki bir çift bezdir. Görevi diğer bezlerle birlikte vajinayı nemli tutmaktır. Kadınların üreme sistemi oldukça karmaşıktır. Çok sayıda farklı türdeki dokunun beraber çalıştığı, vücut fizyolojisini doğrudan etkileyen karmaşık bir yapıdadır. Biyolojik sistemin işleyişinden sorumlu organ ve dokuları ilgilendiren birçok sağlık sorunuyla karşılaşılabilir. Bu sağlık sorunlarından biri de kadın üreme sisteminin vulva bölgesinde ortaya çıkan Bartholin kistidir.

    Yazımızın devamında Bartholin kisti ve apsesi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara Bartholin kisti ve apsesi tedavisi için BB Clinic ile iletişime geçebilir, Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Bartholin Kisti ve Apsesi Nedir?

    Cinsel birleşme sırasında vajinanın kaygan olması gerekmektedir. Bu kayganlığı sağlama görevi vajinanın girişindeki iki yanda bulunan bartholin bezleridir. Bu bezler ergenlikten sonra aktif hale gelir. Cinsel ilişki esnasında vajinanın ıslak olmasını sağlar ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırır.  Bartholin bezinin kanalı mikroplarla tıkandığı zaman, salgısı enfekte olarak, içeride apseye dönüşür. Her türden mikropla olabilse de genellikle Staf, aureus, E. coli, gonore ve klamidya bakterisi ile enfeksiyon oluşur. Her apsede olduğu gibi, ağrı yapmaktadır. Zonklama şeklinde sızı hissedilir. Vajina sağ ya da sol alt yan tarafında 2-4 cm çapında orta sertlikte, hassas, ağrılı bir kitle şeklinde kendini gösterir. Tedaviye başlarken kistin boyutuna, ağrı durumuna, enfeksiyon gelişimine bakılır ve ona göre bir tedavi uygulanır. Bazı durumlarda cerrahi drenaj uygulanması gerekir. Tedavide genellikle destekleyici olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Bartholin kisti ve apsesi sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardır ve uygun tedavi yöntemi ile tedavi edilmediğinde hastanın hayat kalitesini ciddi oranda düşürebilir.

    Bartholin Kisti Neden Olur?

    Kist gelişiminin asıl sebebi, bartholin bezi salgısını vajinaya ulaştıran kanallarda tıkanıklıkların olmasıdır. Farklı sebeplerden bartholin kisti oluşabilir. Bunlar:

    Travma: Vajina girişinde fiziksel travma oluşması veya cinsel birleşme esnasında yüzeydeki dokuların sürtünme sonucu zarar görmesi sonucu kanalın ağzı, cilt elemanları ile tıkanabilir.

    Tahriş: Vajina girişinde ya da vulvada çeşitli kimyasallar sebebiyle dokuların tahriş olması ya da direkt kimyasalların kalıntıları sebebiyle kanal ağzı kapanabilir.

    Cildin fazladan genişlemesi: Ergenlik döneminden sonra adet döngüsünde görülen düzensizlikler, vajina ve vulvadaki doku hücrelerinin durmaksızın gelişmesi ve çoğalması sonucu kanalın ağzı kapanabilir veya daralabilir.

    Enfeksiyon: Bazı bakteriyel ya da viral enfeksiyonların ilerlemesi sonucu dokuların iltihaplanması ve ödem gözlendiğinden, kanalda tıkanıklıklar yaşanabilir.

    Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

    Fazla büyük ve enfekte olmayan bir bartholin kisti fark edilmeyebilir. Bu kist zamanla büyürse vajinada bir yumru veya kitle şeklinde hastayı rahatsız etmeye başlar. Oluşan kist genellikle ağrılı ve hassastır. Bartholin kistinin tam oluşumu ve belirti vermesi birkaç günü bulabilir. Kist eğer enfekte olmuşsa şu belirtiler görülebilir:

    • Vajinal açıklığın yakınlarında hassas, hafif ağrılı bir yumru
    • Yürürken ya da otururken rahatsızlık hissi
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı
    • Ateş
    • Bitkinlik
    • Vajina bölgesinde hassasiyet
    • Bazen ileri derecede batma ve ağrı

    Bartholin kisti genellikle tek taraflıdır ancak nadiren her iki tarafta da oluşabilir. Çok hızlı büyüyüp, küçülme potansiyeline sahiptir.

    Bartholin Kisti ve Apsesi Tedavisi Nasıl Olur?

    Bartholin kisti ve apsesi teşhisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Uzman tarafından hastalık öyküsünü öğrenilir ve sonrasında pelvik muayene yapılır. Gerekli görülüre apsenin sebebi için vajinal sıvıdan örnek alınabilir ve çeşitli kan tetkiklerine başvurulabilir.  Menopoza giren kadınlar ve 40 yaş üzerindeki kişiler için ise kanser saptama testleri yapılabilmektedir. Bu hastalarda kitleden biyopsi alınması gerekebilmektedir.

    Bartholin kistlerinde uygulanacak tedavi, hastanın ve enfeksiyonun durumuna göre değişlik gösterebilir. Küçük boyutlu, semptoma yol açmayan kistler tedavisiz iyileşebilmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı evde uygulanabilecek bir uygulama olan sıcak oturma banyoları ya da sıcak kompresyon uygulamaları önerebilir.

    Bartholin bezi apse haline geldiyse, görülen şikayetler arasında zonklama, ağrı, ateş, sızı ve rahatsızlık hissi bulunur. Bartholin bezi apsesinin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi reddedilirse, bir müddet sonra bartholin apsesi kendiliğinden patlayarak, içerisindeki apse içeriği boşalır. Fakat bu hem risklidir hem de tekrarlama ihtimali çok daha yüksektir. Kendiliğinden patlasın diye beklenmemeli ve bir uzmana gidilmelidir. Apse durumlarında antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla da destek yapılmaktadır.

    Apse haline gelmiş ve boyut olarak çok büyük kistlerin boşaltılabilmesi için cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bartholin kisti ameliyatı genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatta tıkalı olan kanalların açılması sağlanır. Ameliyattan sonra kist tamemen boşaltılmış olur. Yaklaşık 1 hafta sonra bartholin bezi hastalıktan önceki yapısına döner. Farklı bir tedavi tekniğinde ise apse üzerinde küçük bir kesi açılır, kist boşaltılır ve boşaltılan kısma gümüş nitrat konularak 2 gün boyunca beklenir. Süre dolunca gümüş nitrat çıkarılır. Bunların dışında kist ve apsenin tedavisinde Word kateter yöntemi de kullanılabilir. Burada apse veya kist üzerinde küçük bir kesi açılır, kistin içi boşaltılır, bartholin bezinin içine Word kateter balonu yerleştirilir ve şişirilir. Kateterin öbür ucu vajene yerleştirilir. Kateter 1 ay süresince burada bırakılır ve içerideki sıvının boşaltılması sağlanır. Bu sayede apse veya kistin tekrarlama ihtimali azaltılır. Bartholin bezine cerrahi müdahale için kistin yahut apsenin büyümesi beklenmelidir. Boşalmış bir bartholin bezine herhangi bir işlem yapılması mümkün değildir. Bu sebeple bartholin bezi kist oluşturduğunda, kistin patlamasından önce doktora başvurulmalıdır. Yoksa tedavi için bir sonraki atak beklenmek zorunda kalınacaktır.

    Bartholin Kisti ve Apsesi Tedavisi Fiyatı 2024

    Bartolin kisti ve apsesi tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmek gerekmektedir. Bartolin kisti ve apsesi tedavi fiyatı hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ankara bartholin kisti ve apsesi tedavisi fiyatı için BB Clinic ile iletişime geçebilir, Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi