Ankara Hafta Hafta Gebelik

    Cinsel ilişki sonrasında yumurtanın spermle döllenmesi sonucu gelişen sürece gebelik (hamilelik) denilmektedir. Bu süreç ortalama 37-40 hafta sürmektedir.  Bebek, anne karnında gelişerek dış dünyaya hazır hale gelir. Bu süreçte hem anne adayında hem de bebekte hafta hafta değişimler gözlemlenir. Hamilelik süreci, trimester adı verilen, üç aylık dönemler halinde incelenir. İlk 3 aylık süreç 1. trimester; ikinci 3 aylık süreç 2. trimester ve son 3 aylık süreç 3. trimester olarak adlandırılır. Ebeveyn adayları, bu süreçte yaşanan değişimleri bilmek ve hafta hafta gebelik Ankara takibi yapmak isteyebilirler.

    Yazımızın devamında hafta hafta gebelik takibi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara hafta hafta gebelik takibi ve diğer tüm doğum uygulamaları için BB Clinic ile iletişime geçebilir; Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Gebelikte 1. Trimester Dönemi Nedir?

    Hamileliğin ilk 12 haftasına 1. trimester dönemi denilir. Bu dönem, anne adayında gebelik semptomlarının ilk defa ortaya çıkmaya başladığı süreçtir.

    • 1.Hafta: Yumurta ve sperm hücresi fallop tüplerinde bir araya gelir ve döllenme gerçekleşir. Döllenen yumurtaya zigot ismi verilir.
    • 2.Hafta: Sperm ve yumurta hücreleri birleşir.
    • 3.Hafta: Vücutta hamilelik hormonları bu dönemde salgılanmaya başlar.
    • 4.Hafta: Erken dönem hamilelik belirtileri ortaya çıkar. Sabahları bulantı, göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik, kusma ve sık sık idrara çıkma gibi belirtiler gözlenebilir.
    • 5.Hafta: Bu dönemde artık doktorunuzun önerisi dışında hiçbir ilaç, gıda takviyesi ya da bitkisel kökenli çaylar ya da vitaminleri kullanmamanız gerekmektedir. Gebelik boyunca sürdüreceğiniz sağlıklı beslenme programına uymaya başlamanız gerekmektedir. Bebeğin gelişiminin hızlandığı bir dönemdir. Bundan dolayı da anne adayında gelecek süreçte sık sık idrara çıkma, aşırı salgı oluşumu, kokuya hassasiyet, aşerme veya bazı yiyeceklerden tiksinme gibi şikayetlerde artış görülebilir. Bebek yaklaşık 3mm’dir.
    • 6.Hafta: Bebeğin uzuvları oluşmaya başlar. Boyu 4-6mm kadardır. Göbek kordonu oluşur. 6. hafta sonunda bebeğin kalp atışları duyulabilir.
    • 7.Hafta: Bebek artık fetüs adını alır. Kalp atışları rahatlıkla duyulabilir hale gelmiştir ve omurga, beyin, bağırsak, göz, büyük damarlar, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlar gelişmeye başlar. Bebeğin boyu 7-8mm kadardır.
    • 8.Hafta: Fetüs 8. Haftada yaklaşık 15 mm boyunda ve 1 gram ağırlığındadır. Bebeğin yüz, göz, el, ayak, kulak ve burun gibi organları normal şeklini almaya başlar. Göz kapakları bu haftada oluşur fakat 26. haftaya kadar kapalı kalır. Anne adayında görülen kusma, bulantı, halsizlik gibi semptomlar devam eder.
    • 9.Hafta: Kas ve lif dokuları gelişir. Bebeğin boyu ortalama 2 cm, ağırlığı da 2-3 gramdır. Başı normalden büyüktür ve kafası öne eğik C şeklini almış durumdadır. Bebeğin ayakları belirginleşmeye başlar ve ayak parmaklarının gelişimi tamamlanır.
    • 10.Hafta: Fetüsün boyu 3 cm’e ulaşır. Omurgası şekillenmeye başlamıştır, bebeğin kolları ve bacakları uzamaya devam eder. Bu haftada bebek kesenin içerisinde ilk kez hareketlenmeye başlar. İlk idrarını da bu haftada yapmaya başlar. Bulantılar bu haftadan itibaren azalmaya başlar.
    • 11.Hafta: Boyu 6 cm, ağırlığı 8 gramdır. İlk kıl folikülleri kaşlarda kendini gösterir. Kulak zarı oluşmuş ve tüm organlarının büyümesi tamamlanmış olan bebek dış dünyayı duyabilir hale gelmiştir.
    • 12.Hafta: Boyu 8 cm, ağırlığı 14 gram kadardır. 1. trimesterin sonu olan bu dönemde, hamileliğin ilk üç aylık süreci geride kalmıştır. Düşük tehdidi de bu haftanın tamamlanmasıyla oldukça azalmış olur. Bebeğin yüzü insan yüzü şeklini almaya başlar. Parmakların arasındaki perde yok olur ve parmaklar birbirinden ayrılır. Tırnaklar ve parmak izi oluşur. Karnın alt kısmında linea nigra adı verilen hamilelik çizgisi görünür hale gelir. 12. hafta sonunda gebelikteki önemli tarama testlerinden olan ikili testinizi yaptırabilirsiniz.

    Gebelikte 2. Trimester Dönemi Nedir?

    Hamileliğin 13-24. haftalar arasındaki dönemine 2. trimester denir. 1. trimester dönemin arkada kaldığı, bebeğin gelişiminin daha hızlı ilerlediği bir dönemdir.

    • 13.Hafta: Bebeğin boyu 10 cm, ağırlığı 20-25 gram kadardırAğız, burun, gözler ve kulaklar bütünüyle gelişmiştir ve vücutta doğru yerlere yerleşmiştir. Cinsiyet gelişimi tamamlanmıştır. Anne adayının cildinde gebelik maskesi denilen chloasma görülebilir. Bu hafta itibariyle karnınız daha da belirginleşmeye başlayacaktır. Bebeğinizin kemik gelişimi hız kazandığı için kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınabilir.
    • 14.Hafta: Bebeğin boyu 10-11 cm’e ulaşmıştır, kilosu ise yaklaşık 40 gramdır. Fakat vücudun yağ tabakası henüz gelişmemiştir. Lanuga denilen tüyler oluşmaya başlamış, bebek kafasını her iki yöne çevirebilir gelişime gelmiştir. Cinsel organların gelişimi tamamlanmıştır. Bebek sık sık ellerini ağzına değdirir. Her ne kadar rahat bir dönem olsa da anne adayında horlama, burun kanaması yaşanabilir. Gebelik artık dışardan tamamen anlaşılır duruma gelmiştir. Kabızlık ve gaz sancıları, mide ekşimeleri olabilir.
    • 15.Hafta: Bebek 12cm ve 60-70 gram ağırlığındadır. Gözleri kapalıdır ancak bebek ışığa duyarlı hale gelmiştir. Anne adayı tarafından hissedilmese de bebek tekme atmaya başlamıştır. Anne adayının diş etlerinde çekilme ve kanamalar olabilir. Kilo artışı ile vücutta çatlaklar oluşabilir engellemek için doktorunuzun önerdiği krem ve yağları kullanabilirsiniz. Anne adayının sol tarafa doğru yatması tavsiye edilir bu sayede rahimdeki kan miktarı artar ve bebek daha rahat hisseder.
    • 16.Hafta: Bebek 13 cm, 150 gram ağırlığındadır. 16. Haftada bebek başını dik tutmaya başlar. Çevredeki seslere tepki vermeye başlayan bebeğin hareketlerini de rahatlıkla hissedebilirsinizBebeğin cinsiyetini artık öğrenebilirsiniz. 16-18 haftalar arası üçlü testinizi yaptırmayı unutmayın.
    • 17.Hafta: Bebek 18 cm, 160 gram ağırlığındadır. Bebeğiniz yaklaşık avuç içiniz kadardır. Anne de bebeğin hızlı gelişimi sonucu kilo almaya başlar. Beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
    • 18.Hafta: Bebek 20 cm boyutundadır ve kilosu da 210 gram civarındadır. Dışarıdan gelen sesleri duyabilen bebek bu seslere tepki vermeye başlar. Tekmeler ve yumruklar daha sertleşmiştir.
    • 19.Hafta: Bebeğin boyu 22 cm’e ulaşmıştır. Ağırlığı da 250 grama yaklaşmıştır. Bebeğin tüm kasları gelişmiş, sinir sistemi tamamen oluşmuş durumdadır. Anne adayı 3-6 kilo almış olabilir ama 6 kiloyu aşmamaya dikkat etmelidir. Gebelik boyunca en çok değişimi yaşayan memeler iyice dolgun ve hassas hâle gelmiştir.
    • 20.Hafta: Boyu 15-16,5 cm, kilosu 300-320 gramdır. Yutkunma hareketi ile sindirim sistemi gelişir. Rahminiz göbek hizasındadır. Kötü rüyalar ve kramplar yüzünden uyku sorunları yaşanabilir. Reflü rahatsızlığı görülebilir. Ayrıntılı ultrasonunuzu yaptırabilirsiniz
    • 21.Hafta: Bebekteki hızlı büyüme, bu dönemde biraz yavaşlar. Boyu yaklaşık 27 cm, ağırlığı ise 380-400 gramdır. Kirpikleri ve kaşları bütünüyle oluşmuştur. Bebek yutma ve boşaltma eylemlerini gayet güzel yapmaktadır.
    • 22.Hafta: Akciğerlerin gelişimi ilerler, fakat solunum plasenta yardımıyla gerçekleştirilir. Bebeğin boyu 30 cm, ağırlığı ise yaklaşık 500 gramdır. Bebek bu hafta başlangıcı itibariyle ışığı algılayabilir.
    • 23.Hafta: Bebeğin uzuvları tamamen gelişmiştir. Anne adayı artık bebeğin tüm hareketlerini hissedebilmektedir. Bu haftada bebeğin boyu 32 cm, kilosu ise 550 gr civarındadır.
    • 24.Hafta: 2. trimester dönemi bu hafta itibariyle tamamlanır. 24. hafta ile birlikte gebeliğin ilk 6 ayı tamamlanmış olur. Boyu 35cm, kilosu ise 610-620 gr arasındadır. Bebek bu dönemde uyku alışkanlığı kazanmıştır. 24. hafta bebeğin erken doğum sonucu hayatta kalabilmesi için öngörülen sınır süresidir dolayısıyla 24. haftada dünyaya gelen bebekler uygun merkezlerde %50 oranında hayatta kalabilirler.

    Gebelikte 3. Trimester Dönemi Nedir?

    Hamileliğin 25-40. haftalarına verilen addır. Bebek bu dönemde oldukça fazla gelişim gösterir. Doğumla birlikte sonlanır.

    • 25.Hafta: Bebeğin tat alma duyusu ve ağız kenarındaki sinirler oluşur. Bu sayede çiğneme fonksiyonunun gelişmesi için zemin hazırlanır. Bebeğin bel ve omurgaya basısından dolayı anne adayında bel ağrıları görülebilir. Bu haftadan itibaren şeker yükleme testi yapılabilir.
    • 26.Hafta: Bebeğin boyu 36 cm’ye, kilosu ise 750 grama ulaşır.
    • 27.Hafta: Bebek 37 cm, 1000 grama ulaşır. Bu dönem ile birlikte bebek uyuyup uyanmaya başlar. Göz kapaklarını hareket ettirebilir. Baş parmağını emer.
    • 28.Hafta: Bu dönemde bebeğin hızlı gelişim göstermesinin bir sonucu olarak anne adayı da hızla kilo almaya başlar. Ayrıca, kan uyuşmazlığı probleminin mevcut olduğu durumlarda kan uyuşmazlığı iğnesi bu haftada yapılabilir.
    • 29.Hafta: Bebeğiniz 39 cm ve ağırlığı 1250 gramdır. Anne adayının el ve ayaklarında şişme görülebilir.
    • 30.Hafta: Bebek 40 cm ve 1300 gram ağırlığındadır. Bebeği dış dünyaya hazırlamak amacıyla doku altında yağ hücreleri oluşmaya başlamıştır. Böylece, bebek doğduğunda vücut sıcaklığı korunabilir. Dokulardaki yağlanma ile birlikte bebeğin kilosunda da artış olur.
    • 31.Hafta: Bebek 43 cm ve 1500 gram ağırlığındadır. Yalancı doğum sancıları görülebilir. Anne adayında rahim, göbek deliğinin 4 cm üstündedir. Bebek uyku alışkanlığını sürdürmeye devam eder.
    • 32.Hafta: Bebek 45 cm ve 1700 gram ağırlığa ulaşmıştır. Bebekteki kilo alımıyla bağlantılı olarak, anne adayında sırt ve bel ağrıları görülebilir.
    • 33.Hafta: Bebek 46 cm ve 1750 gram ağırlığındadır. Bebek, doğum pozisyonuna geçmeye başlar. Bebeğin cilt altı dokusu kalınlaşmaktadır.
    • 34.Hafta: Bebek 47 cm’dir ve kilosu da 2000 grama ulaşmıştır. Gebeliğin bitmek üzere olduğu bu dönemde, bebekteki ağırlık artışı, anne adayının karnının büyümesine ve hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur.
    • 35.Hafta: Bebek 47 cm, 2300 gram ağırlığındadır. Bebekte sinir sitemi ve ciğerler güçlü bir duruma gelir. Bebek doğum pozisyonuna geçmiştir. Nst adı verilen, bebeğin kalp atışlarının kaydedildiği test bu haftadan itibaren yapılabilir. Doğumun kolay gerçekleşmesi amacıyla kegel egzersizleri ve perine masajı yapılabilir.
    • 36.Hafta: Bebek yaklaşık 47-51 cm ve 2700 gram ağırlığındadır. Bebeğin sindirim sistemi tamamen gelişmiştir ve bebek anne sütünü sindirebilir hâle gelmiştir. Anne adayı artık doğum çantasını hazırlayabilir. Braxton hicks adı verilen yalancı doğum sancıları sık sık görülmeye başlar.
    • 37.Hafta: Bebek 48-51 cm, 2900 gram ağırlığındadır. Vajinal akıntı ile birlikte kasılmalar görülebilir. 37. haftada doğan bebekler rahatlıkla yaşayabilir. Erken doğum riski sona ermiştir.
    • 38.Hafta: Bebek artık dış dünyaya tamamen hazırdır. Ortalama 3 kilo ağırlığında ve 49 -21cm uzunluğundadır.
    • 39-40. Haftalar: Gebeliğin sona erdiği haftalardır. Bu haftalarda doğum gerçekleşir.

    Ankara Gebelik Takibi Fiyatları 2024

    Uzman bir hekim tarafından takip edilen gebelik süreci, hem annenin hem de bebeğin genel sağlık durumu açısından çok önemlidir. Gebelik takibi fiyatları hastane ve klinik bazında değişiklik gösterebilir. Ankara gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için BB Clinic ile iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Bora COŞKUN ve Doç. Dr. Buğra COŞKUN’dan randevu alabilirsiniz.

    Randevu
    Yol Tarifi